Heteslag er en potensielt livstruende situasjon som kan oppstå når en hund ikke klarer å kvitte seg med overskuddsvarme.
Hva er symptomene på heteslag?
Det er åpenbare tegn på at hunden din er for varm.
Til å begynne med vil den søke avkjøling, pese tungt, ha røde slimhinner og rask hjerterytme. Senere vil den bli rastløs og forvirret, kanskje svimmel og skjelvende og kan ha problemer med å reise seg. Til slutt kan den få kramper og bli bevisstløs.
Hva forårsaker heteslag?
Heteslag oppstår på grunn av overoppheting av kroppen. Hunder kan ikke svette (bortsett fra litt fra fotputene), men kvitter seg med overskuddsvarme ved å puste. Kjemperaser er spesielt utsatt for heteslag fordi kroppsoverflaten deres er liten i forhold til vekten – relativt sett. Hunder med kort snute (mops, engelsk og fransk bulldog, pekingeser osv.) er også i faresonen fordi de trange luftveiene deres ikke tillater passasje av luft som er nødvendig for å kjøle seg ned.
Overoppheting kan typisk være forårsaket av:
- Varme omgivelser, for eksempel en bil om sommeren i solfylt vær (etter noen minutter stiger temperaturen svært raskt). Dette gjelder også selv om bilen står i skyggen og vinduene er litt nedrullet.
I løpet av kort tid kan det bli livstruende varmt i en slik bil. Du bør også huske på at en hund som oppholder seg bak i bilen under en reise, ikke blir avkjølt av bilens klimaanlegg på samme måte som menneskene foran i kupeen. - Fysisk anstrengelse i varmt vær, for eksempel sykling med hunden i bånd på en varm dag.
- Opphold i solen, spesielt for hunder med svart eller mørk pels.
Hvordan kan veterinæren diagnostisere heteslag?
Veterinæren vil stille diagnosen basert på hundens symptomer og din informasjon om hva den har vært utsatt for som kan føre til overoppheting.
Hvordan behandles heteslag?
Først og fremst må man sørge for at oppvarmingen ikke fortsetter. Dette gjøres ved å plassere hunden i et kjølig miljø. Etterpå må du rengjøre hundens munn for skum eller sikkel. Avkjøl deretter hunden ved å dusje den med 15-20 grader varmt vann. Vannet bør ikke være for kaldt, da dette vil hindre kroppen i å kvitte seg med varmen fordi blodårene i huden vil trekke seg sammen. Det beste stedet å kjøle ned kroppen er i lysken og på magen, der håret er tynnest. Nedkjøling kan også gjøres med håndklær dynket i kaldt vann og lagt over hunden.
Alvorlige tilfeller av heteslag er livstruende og krever øyeblikkelig veterinærhjelp. Hedeslag kan nemlig utvikle seg til en kritisk tilstand som krever oksygen- og væskebehandling (intravenøs væske). Hvis cellene i hundens kropp har blitt utsatt for for mye varme, kan de ha blitt så skadet at livet ikke står til å redde selv om man gjør alt man kan for å behandle dem.
Hva er fremtiden for hunden din hvis den har fått heteslag?
Det avhenger helt og holdent av hvor høye temperaturer hunden har blitt utsatt for og hvor lenge det har pågått. I milde tilfeller vil det ikke være noen alvorlige konsekvenser av heteslag, og hunden vil komme seg med riktig behandling eller spontant.
I tilfeller der hunden har blitt så overopphetet at kroppstemperaturen har steget til mer enn 42,5 grader, er situasjonen svært alvorlig. Dette kan man se i de uheldige tilfellene der hunden har vært i en parkert bil. I disse tilfellene vil hundens temperatur under behandling med kjøling, væske og sjokkterapi synke – først til normalområdet, og deretter vil den fortsette å synke. På grunn av irreversible skader på alle kroppens celler, inntreffer døden etter 1-2 dager.
Hvorfor får hunder heteslag?
Heteslag oppstår på grunn av overoppheting. Overoppheting kan typisk være forårsaket av:
- Varme omgivelser, for eksempel en bil i solfylt vær (etter noen minutter stiger temperaturen raskt til livstruende temperaturer)
- Fysisk anstrengelse i varmt vær, for eksempel sykling med hunden i bånd på en varm dag
Hva er risikoen for at hunden din får heteslag?
Under normale forhold er risikoen svært lav, men hvis hunden din utsettes for overoppheting, øker risikoen betydelig. La ALDRI hunden din sitte i bilen når det er varmt – selv om bilen står i skyggen og vinduene er litt nedrullet – det er ikke nok til å holde temperaturen nede!
Hvilke raser er spesielt utsatt for heteslag?
Store hunder er predisponert, f.eks. newfoundlandshund, sankt bernhardshund, grand danois. Bernard, grand danois, irsk ulvehund, mastiff, dogue de Bordeaux, berner sennen og andre. Brachycephale (kortnesede) raser som fransk og engelsk bulldog, mops, pekingeser m.fl.
Annen kunnskap om heteslag hos hund:
Når en hund har feber, har det ikke noe med heteslag å gjøre. Feber betyr bare at kroppen har stilt inn termostaten på et høyere nivå enn normalt, for eksempel på grunn av en infeksjon. Her stiger temperaturen sjelden over 41 grader (normalt er 38-39 grader).