Hva er et aterom?
Et atherom er en type godartet knute i huden. Det finnes mange talgkjertler i huden som er ansvarlige for å produsere talg for å holde huden og pelsen blank og smidig. Noen ganger kan kjertelåpningen bli blokkert, noe som fører til en opphopning av talg i kjertelen. Disse ateromene, også kjent som talgcyster, kan finnes mange steder på hundens kropp, men oftest på ryggen. De kan variere i størrelse fra noen millimeter til flere centimeter. Et gammelt begrep for dem er grøtsvulster.
Ateromer er ikke såre eller på annen måte plagsomme for hunden.
Hva skjer hvis hunden din får et aterom?
Vanligvis skjer det ingenting – og du trenger ikke å gjøre noe. Som nevnt er det ikke noe ondartet i et aterom, og du kan velge å bare la det være på plass.
Det kan skje at et aterom sprekker, tømmer ut innholdet og blir lite igjen. Dette kan gjentas flere ganger.
Det finnes imidlertid situasjoner der cysten blir betent. Den blir rød og sår, og det kan presses ut store mengder luktfri talg, som kan være hvit, gråaktig eller svart. I disse tilfellene vil det være nødvendig med antibiotikabehandling. Når infeksjonen er under kontroll, bør ateromet fjernes. Dette er en liten og ukomplisert operasjon, men krever narkose. Hvis kapselen ikke fjernes, er det stor risiko for at problemet kommer tilbake.
Hvilke raser kan få ateromer?
Tette talgkjertler kan forekomme hos alle raser, men er litt vanligere hos eldre pudler.
Langhåret schæfer er spesielt utsatt og kan utvikle store atheromer med risiko for infeksjon.