A
Alger: Under visse vær- og vindforhold kan blågrønne alger samle seg i så høye konsentrasjoner at de kan være farlige for både mennesker og dyr. Algene forårsaker en slags forgiftning hos hunder når de kommer i kontakt med dem eller drikker vannet når de bader i innsjøer og sjøvann.
Asfalt: Asfalt er spesielt hardt for hundens poter om sommeren. Dette skyldes at potene slites mer om sommeren, men også at de kan brenne seg i de varmeste timene på dagen. Vær spesielt oppmerksom på ny, mørk og tjæreholdig asfalt.
Nødhjelp: Det kan hende du må gi førstehjelp raskt. Husk et lite førstehjelpsskrin, som du kan be veterinæren din om å sette sammen. Sørg også for at du har nummeret til nærmeste veterinær og til legevaktsentralen.
B
Bil: Det store tilbakevendende sommerproblemet for hundeeiere. Hvert år dør flere hunder i overopphetede biler. Uforsiktige hundeeiere parkerer feil, f.eks. i skyggen, men uten å være klar over at solen er i bevegelse og plutselig står bilen i full sol igjen. Eller i overskyet vær, som raskt blir til en skyfri himmel! Selv i overskyet vær kan temperaturen i bilen fort nærme seg 60 grader. Unngå derfor å la hunden sitte i bilen mellom 10-16.
Hvis du lar hunden sitte i bilen, må du sørge for at den har god ventilasjon og tilgang til ferskvann. Sørg for å se til hunden regelmessig. Hvis det er mulig, er det en god idé å montere et gitter bak på bilen, slik at bakluken kan stå åpen når du forlater bilen.
Ingen bånd i bilen! Ta alltid båndet av hunden når den er alene i bilen. Hvis hunden hopper opp på forsetene eller på annen måte hopper rundt i bilen, kan den sette seg fast og få panikk. Hvert år skjer det kvelningsulykker på grunn av hunder som blir etterlatt i båndet.
Borreliose: Det finnes flere ulike typer av borreliabakterien. Den typen som finnes i Danmark, forårsaker forstyrrelser i hundens nervesystem (nevroborreliose).
Stikk: Hunder kan, i likhet med mennesker, bli stukket av maneter i havet. Hundens pels beskytter vanligvis huden, men poter og hudområder med lite pels (f.eks. på magen) er utsatt.
Båt: Hvis du skal ut og seile med hunden din, må du huske at hunden også må ha på seg redningsvest. Hvis du ferdes på åpent hav, bør du også sikre hunden med en line som er festet til båten – dette gjelder spesielt for seilbåter, som kan være vanskelige å snu. Husk å ta med rikelig med ferskvann til hunden, og sørg for at hunden kan søke skygge for solen.
Båtturer: Mange hunder liker å være med på båtturer. Husk å utstyre hunden med redningsvest, og husk at den må være i bånd når dere legger til i havnen.
C
Sykling: Mange mindre hunder liker å sitte i en sykkelkurv eller sykkeltilhenger.
Sykkelferie: Mange hunder kan ha godt av å dra på sykkelferie. Vær oppmerksom på at hundene bør løpe på et mykt underlag for å skåne potene. Mange mindre hunder liker å sitte i en sykkelkurv.
Camping: Undersøk på forhånd om hunder er velkomne på campingplassen. Det er forskjellige regler for dette fra sted til sted.
D
Drukning: Hvis du har et svømmebasseng, må du sørge for at det er godt inngjerdet. Hunder som faller uti (uten tilsyn), kan få panikk når de ikke umiddelbart kan komme seg opp fra de bratte kantene – noe som kan føre til drukning. Vær spesielt oppmerksom på valper og bassenger i hager.
Dyreliv: Respekter skilt om å holde hunden i bånd i områder med fugler og dyreliv i både skog og strand. Om sommeren er dyreunger spesielt sårbare. En løs hund kan lett skremme eller skade dyrelivet.
E
Elektriske gjerder: Vær forsiktig så du ikke lar hunden din komme for nær elektriske gjerder. En løs hund som får støt, kan få panikk og løpe ut i trafikken.
Hjemme alene: Etter flere uker med ferie hvor hunden tilbringer mye tid sammen med familien, er det viktig å venne hunden til å være alene hjemme igjen før hverdagen starter opp igjen. La for eksempel hunden være alene ½ til 1 time om dagen mens du er ute og handler osv.
F
Flått: I Danmark finnes det rundt 20 forskjellige naturlig forekommende arter av flått. Skogflåtten (ixodes ricinus) er imidlertid den flåtten som hunder, katter og mennesker oftest kommer i kontakt med.
Flåtten er ikke et insekt, men er i slekt med midd og edderkopper (som alle har åtte bein). Flåttproblemet har økt på grunn av en økning i antall hjortedyr, som er flåttens hovedvert. Flåtten har imidlertid blitt funnet hos 100 forskjellige dyrearter. Les mer: flått
Fly: Hunder kan tas med på fly. Hvis hunden veier mindre enn 8 kg, kan den tas med i kabinen. Hvis den veier mer enn 8 kg. Transporter den i et trykkrom i lasterommet. Bestill plass i god tid, da det er et maksimum på 3 levende dyr i kabinen og 3 levende dyr i lasterommet på hver reise.
Vinduer: Om sommeren kan du ofte se hunder som sitter med hele hodet ut av sidevinduet på bilen din mens du kjører. Dette bør du ikke gjøre. Hundens øyne blir lett irriterte, og hunden kan også risikere å få fremmedlegemer (insekter, småstein osv.) i øynene, noe som kan føre til mer alvorlige skader.
G
Grillmat: Rester fra piknik er farlig for hunder. Forlatte engangsgriller lukter deilig av kjøttrester, men kan likevel være veldig varme, noe som kan brenne hunden din. Vær også forsiktig med grillspyd av tre, som smaker godt sammen med kjøtt, men som dessverre kan perforere mage og tarm. Til slutt er rester av maiskolber farlige for hunder, da de er vanskelige for dem å fordøye og kan danne blodpropper i tarmene.
H
Hundedaghjem: Husk å reservere plass til hunden din i god tid.
Hotell: Husk å spørre om hotellets hundepolicy og respekter reglene. Spør i resepsjonen hvor hunden kan luftes, og ta med hundeposer. Ta hensyn til andre gjester.
Bitt av hoggorm: Hver sommer blir hunder bitt av hoggorm. Risikoen er størst for hunder som er på ferie med eierne sine på den jyske vestkysten. Etter et huggormbitt utvikler hunden anafylaktisk sjokk. Les mer: anafylaktisk sjokk
Hundepensjonat: Hvis du vil ha hunden din på pensjonat, bør du forberede oppholdet i god tid. Besøk alltid hundepensionssenteret før du bestemmer deg. Det er verdt å bruke ekstra penger på turer, lek etc. De gode plassene er ettertraktet – så bestill i god tid.
Hundeposer: vis hensyn! Ha alltid med deg hundeposer overalt og bruk dem.
I
ID-brikke: Husk at ID-brikke er lovpålagt. Hunden skal enten være tatovert eller chippet og ha et hundetegn. Ifølge den danske hundeloven skal hunden fra den er 4 måneder gammel bære et halsbånd med et hundetegn som viser eierens navn og adresse. Mange velger også å skrive telefonnummeret sitt på brikken, men dette er ikke et lovkrav.
Ikke glem hundeskiltet til feriehuset ditt!
J
Jordspyd: I mange tilfeller kan det være en fordel å ha med seg et jordspyd slik at du kan binde fast hunden. Dette kan for eksempel være et krav på campingplasser. Sørg alltid for at hunden din kan søke skygge og har tilgang til friskt vann.
K
Karantene: Tidligere var det ikke uvanlig at land krevde en karantenetid før import av hunder. I dag er imidlertid land som Norge, Sverige og Storbritannia åpne for import av levende dyr. Kontakt veterinæren din for mer informasjon i god tid før du reiser.
Les mer: tema om å reise med hund
Glasskår: Vær oppmerksom på skarpe gjenstander og glasskår når du ferdes i skogen og på stranden. Sjekk hundens puter når du kommer hjem.
L
Lopper: Sørg alltid for at hunden din er loppebehandlet før du reiser. Hunden din vil omgås andre hunder med ukjent loppestatus, og det er stor risiko for smitte.
M
Maiskolber: Hunden din bør ikke få maiskolber, da kolben er vanskelig for hunden å fordøye og kan sette seg fast i tarmen.
Trening: Unngå å trene hunden din i de varme timene på dagen. Akkurat som mennesker har hunder det best når de får mosjon i de kjøligere morgen- og kveldstimene. Husk å sørge for at det er rikelig med vann til både hund og eier.
N
P
Pollenallergi: Inhalasjonsallergi, også kjent som atopi, er en allergisk reaksjon på visse små partikler (allergener) som pustes inn gjennom luften. Dette kan være allergener utendørs, som pollen, eller innendørs, som husstøvmidd, flass og støvmidd. Det kan også være sporer fra ulike typer muggsopp.
R
På reise: Mange hunder liker å være med familien på sommerferie. Det finnes egne regler for reiser med bil, fly eller tog, så sjekk dette i god tid før ferien.
S
Feriehus: Mange feriehus tillater kjæledyr. Husk at tidligere eiere kan ha tatt med seg loppeinfiserte dyr. Sørg derfor alltid for å gi hunden din en forebyggende loppebehandling før du ankommer.
Solkrem: I sterk sol kan det være nødvendig å behandle svært lyse hunder med faktorkrem, da nese- og øyeområdet er spesielt utsatt. Spør veterinæren din om råd.
Sikkerhetsbelte: Hvis hunden din skal sitte i baksetet, er det lurt å spenne den fast i en spesiell sele. Selen fås i de fleste store dyrebutikker og kan enkelt festes til bilens sikkerhetsbelter.
Strand: En tur på stranden er en fornøyelse for de fleste hunder. Husk å ta med ferskvann og en parasoll til hunden din, slik at den også kan ligge i skyggen.
T
Telt: Hvis du camper med hunden din, bør du kjøpe et jordspyd (spiralformet metall) slik at du kan binde hunden fast.
Tog: Hunder kan tas med på de fleste tog. Hvis hunden din er en liten hund som får plass i en bag, er det gratis å ta hunden med DSB. Er hunden din derimot en større hund, kreves det plassbillett og barnebillett. Vær oppmerksom på at det kan være spesielle regler for enkelte avganger, for eksempel nattog.
Toll: Husk at du ved ankomst til enkelte land må informere tollvesenet om at du reiser med levende dyr.
Trening: Mange hundetreningsorganisasjoner er «stengt» i ferien, men du har kanskje ekstra tid og energi til å trene med hunden din i denne perioden.
U
Reise til utlandet: Planlegg i god tid. Vær oppmerksom på vaksinasjonskrav, karanteneopphold, helsesertifikater osv.
V
Vaksinasjoner: I tillegg til standardvaksinasjonene mot parvovirusdiaré, valpesyke og smittsom hepatitt, kreves det ytterligere vaksinasjoner før hunden kan tas med til utlandet. I noen land er rabiesvaksinasjon påkrevd, og for noen destinasjoner anbefales vaksinasjon mot leptospirose.
Vannhale: Det er ikke uvanlig at hunder utvikler en såkalt vannhale etter å ha svømt i sjøen. Det kalde vannet og overanstrengelse kan føre til smerter i halen.
Vannslange: Når solen skinner og varmen stiger, kan det være fristende å leke vannlek med hunden din ved hjelp av vannslangen. Men hvis slangen har blitt stående i varmen, kan vannet i slangen være veldig varmt. Sørg for å la det varme vannet renne ut først, slik at hunden din ikke blir skåldet.
Heteslag: Heteslag er en tilstand der kroppen blir overopphetet i en kort periode. Symptomene på heteslag er utilpasshet, som viser seg som: forvirring, svimmelhet, besvimelse, bevisstløshet og kramper (eventuelt kramper).
Å
Transportsyke: Transportsyke er en tilstand der hunden blir nervøs eller ukomfortabel når den reiser med bil. Det er vanligst ved bilreiser og mindre vanlig ved togreiser. Transportsyke er spesielt vanlig hos valper. Ofte er reisesyke hos hunder forbundet med angst for å reise med bil og bør «behandles» med trening i stedet for medisinering.