Å få et nytt, lite familiemedlem er en fantastisk opplevelse, og du vil sannsynligvis gjøre alt du kan for at det skal bli en god opplevelse. I denne artikkelen gir vi deg noen tips til hvordan du kan hjelpe valpen din med å finne seg til rette i sitt nye hjem.
Før du henter valpen din
Det er viktig å være forberedt på å ta med valpen hjem, slik at flytteopplevelsen blir rolig og overkommelig for både familien og det nye familiemedlemmet.
Forbered deg:
- Ferie i minst 14 – 21 dager (overlapp eventuelt hverandres ferier slik at de blir strukket ut og varer enda lenger)
- Gjerde inn hagen (hvis dere har en)
- Ha et familiemøte der dere blir enige om felles hverdagsregler for valpen (slik at den ikke opplever like mange ulike regler som det er familiemedlemmer)
- Sørg for at et familiemedlem sover sammen med valpen de første 7-10 nettene hvis planen er at valpen etter hvert skal sove for seg selv (hvis den ikke trenger en fast soveplass på soverommet, noe som anbefales)
Henting av valpen
Ta en dialog med oppdretter og spør om valpene får med seg et teppe/håndkle som har ligget i valpegården i en uke for å gi dem en følelse av «trygghet». Hvis ikke, kan du levere et håndkle ved siste besøk før henting, som du får uvasket når du henter valpen.
Dette håndkleet er fint å ha i bilen på vei hjem og de første dagene når valpen skal finne ro og trygghet i de nye omgivelsene.
De første dagene i det nye hjemmet
Sørg for at hjemmet er stille og fritt for besøk de første dagene etter henting. La valpen bli kjent med huset, hagen, familien, eventuelle voksne hunder eller andre dyr. Gi valpen tid til å lære seg hvor døren er, når den må tisse, hvor vannskålen står og hvor maten serveres.
Vær valpens beste venn døgnet rundt i denne tiden da alt er nytt og ukjent. Og når valpen skjønner at du er der for den når den trenger trygghet, vil den gjengjelde det ved å gjøre deg til en av de viktigste personene i livet sitt fremover!
Hvis valpen biter i dørkarmen, graver i hagen eller tisser på gulvet, så si «bare glem det», og ikke skap konflikt eller trening. Valpen er for ung og umoden til å forstå poenget. Distraher med en leke eller ta valpen bort fra «åstedet».
Sosialisering hjemme og i nye omgivelser
Når du ser at valpen har funnet seg til rette, vil den begynne å få selvtillit til å møte nye mennesker/gjester og begynne å gå utenfor hagen. Begynn med å introdusere valpen for noen mennesker og 1-2 vennlige hunder (der eieren med sikkerhet vet at hunden liker valper) i kjente omgivelser. Alle hilsninger bør være med én «fremmed» om gangen, slik at valpen hele tiden har oversikt over situasjonen.
Når valpen viser at den er komfortabel og nysgjerrig på fremmede i kjente omgivelser, kan du utvide og la den få opplevelser utenfor hjemmets trygge rammer.
Vær oppmerksom på at alle hilsener skal være rolige og vennlige fra den andre parten, enten det er et barn, en voksen, en hund osv. Hvis du er i tvil, ta vare på valpen din og si nei takk til kontakten.
Valpen skal kunne mestre situasjoner og få en positiv opplevelse hver gang.
Les mer om valpens sosialiseringsfase og eksempler på god sosialisering i artikkelen «Valper8 til 12 uker«
Valpetrening
Start valpetreningen i en hundeklubb eller hos en privat trener som tar hensyn til hver enkelt valp. Hensynet er at valpen kan trenge litt mer avstand fra de andre valpene i klassen i begynnelsen for å føle seg trygg. Og treneren er ansvarlig for å slippe valpene ut noen få om gangen og sammen med jevnaldrende av samme størrelse og temperament i eventuelle pauser.
Valpen får møte andre hunder og delta i valpetreningen, selv om den ikke er ferdig vaksinert. Lise Lotte Christensen sier:«Det er en myte at man ikke bør ta med valpen ut før den er ferdig vaksinert (ca. 16 uker gammel), fordi valpen da blir syk. Hvis valpen ellers er frisk og følger vaksinasjonsprogrammet, kan du trygt ta den med ut etter den 8. uken. De positive erfaringene valpen får med mennesker, miljø osv. er grunnleggende for hundens trivsel som voksen, og de overskygger den svært lille risikoen for at valpen skal bli smittet og syk.
Spør veterinæren din hvis du er i tvil.» Les mer i artikkelen«Vaksinering av hunder«.
Valpetrening vil hjelpe deg med gode sosialiseringssituasjoner som er kontrollerte – både i forhold til andre hunder/valper, lyder, fremmede omgivelser og gjenstander, innlæringsøvelser og det å bygge en god relasjon til deg til tross for alle distraksjoner.
Litteratur for valpeeiere
Vil du lære mer om hverdagen med og treningen av hunden din? Ta en titt på disse bøkene:
-
Fra valp til hund – forfatter Irene Jarnved