Lær hunden din å komme når du kaller på den

av Irene Jarnved

Å lære hunden å komme hver gang den blir ropt på, krever at eieren har god timing og forståelse for øvelsen. Det krever presisjon å vite nøyaktig når man skal kalle og belønne hunden i innlæringsfasen. Ellers er det tvilsomme resultatet at hunden bare kommer når den blir ropt på hvis det ikke er noe annet den heller vil gjøre.

Den positive innlæringen

Innkallingen skal ikke være basert på konflikter mellom hund og eier der hunden føler at den MÅ komme! Hunden skal motiveres til å komme til deg, også når det finnes andre fristelser. Hunden må fra valpestadiet trenes så grundig med positive metoder at den motiveres til å komme – og derfor velger å unngå forstyrrelser av egen fri vilje – og ikke fordi den ikke tør noe annet. Les mer om viktigheten av et godt forhold mellom deg og hunden din.

Selvsagt er hunder forskjellige. Også når det gjelder å kalle. Og spesielt de selvstendige jaktrasene har ingen motivasjon til å snu seg rundt og komme til eieren hvis en hare har hoppet opp rett foran dem. Og det er uansett hvor positiv eieren har vært da kallet ble innlært.

Hundefløyte eller stemme

Det innkallingen som alle hunder, uansett rase, reagerer best på, er fløyteinnkalling. Mange tror at fløyte kun er for jakthunder – men det er slett ikke tilfelle.

Fordelen med å bruke fløyte i innkallingstrening er:

  • Lyden er unik og hunden kan ikke forveksle den med andre signaler.
  • Lyden er alltid positiv – du kan ikke kalle med en «sint fløyte», som med en sint stemme. Og den alltid positive holdningen motiverer hunden mye mer til å komme til deg.
  • Du blir mer bevisst på at du putter en fløyte i munnen for å kalle på hunden. Og du lærer å være konsekvent i treningen – og å fullføre innkallingen du har påbegynt.

Hvis du foretrekker et stemmesignal
Hvis du av ulike grunner ikke ønsker å bruke fløyte i treningen, kan du enkelt bruke et signal som du gir med stemmen. Velg et klart og tydelig signal som du ikke bruker i andre sammenhenger. Bruk for eksempel: «Her», «Yay» eller lignende.
Uansett om du lærer med stemmesignal eller fløytesignal, kan du bruke treningsplanen nedenfor. Bare bytt ut fløyten med «her» eller det signalet du ønsker å bruke.

Velg et innkallingssignal

Før du begynner å trene, velger du et fast fløytesignal som betyr «kom». Jeg foreslår at du velger flere korte fløyter i rask rekkefølge (for eksempel fire til seks). Det trenger ikke å være nøyaktig samme antall hver gang. Bare at du lærer hunden at flere korte fløyter betyr innkalling.

Hundens ører er (i likhet med menneskers) konstruert for å fange opp flere start- og stopplyder etter hverandre (flere korte fløyter) i stedet for én enkelt start- og stopplyd (én lang fløyte). Når du bruker flere korte fløyter, er det derfor mye mer sannsynlig at hunden faktisk hører innkallingssignalet.

Belønning

For å oppnå den ønskede effekten av fløyteinnkallingen må hunden synes det er det morsomste og beste i verden å komme til deg når du fløyter! Dette sikrer du ved ALDRI å være nøytral eller negativ – men alltid sprudlende glad. Og for å utfylle den glade stemningen bruker du også det beste «kjøpsverktøyet» for enhver sulten hund: gode godbiter.

Disse godbitene er spesielt gode og brukes utelukkende til denne øvelsen, slik at de ikke mister sin høye verdi. Bruk små biter av ost, rå kjøttdeig eller tørkede godbiter laget av rene produkter, for eksempel kalkun eller kylling. Hvis hunden din liker leker som belønning, kan du veksle mellom å bruke godbiter og leker/baller som belønning.

Konditionering av lyden

Ingen hund vet på forhånd hva flere korte fløytelyder fra en plastfløyte betyr. Derfor må den lære seg å forbinde lydene med god stemning og godbiter. Denne innlæringen kalles «lydkondisjonering». Du kondisjonerer på følgende måte:

  1. Start treningen innendørs der det er få forstyrrelser, slik at hunden kan fokusere fullt og helt på signalet. Den skal ikke være opptatt med lek, bein eller andre aktiviteter som kan forstyrre den nye innlæringen. Og den skal heller ikke være i «sitt» eller «ned». Den skal bare bevege seg fritt rundt som den vil.

  2. Sørg for at hunden ikke er mer enn ca. en meter fra deg i begynnelsen av treningen. Plystre lavt de første gangene, slik at lyden ikke virker for høy og kan gjøre hunden ukomfortabel med den nye lyden.
    Plystre innkallingssignalet og gi hunden en godbit umiddelbart etterpå. Gjenta signalet tre til fire ganger og gi en godbit etter hver gang, og ta deretter en pause på noen minutter.

  3. Arbeid med forrige trinn ca. 10 ganger før du går videre til neste trinn i treningen.
    Nå vil du sjekke at hunden har forstått at signalet betyr godbit! Dette gjør du ved å vente med å gi fløytesignalet til hunden ser bort fra deg en kort stund. Få eventuelt en person til å avbryte ved å rasle med en pose eller et stykke papir slik at de ser bort fra deg et øyeblikk.
    Du plystrer i det øyeblikket hunden skifter fokus fra deg til forstyrrelsen. Hunden som har forstått signalet, vil reagere ved å se tilbake på deg så snart du plystrer. Hvis hunden ikke reagerer umiddelbart, fortsetter du å trene trinn 2 litt lenger til du ser at hunden reagerer ved å ta øyekontakt når du plystrer med en gang den hører lyden.

  4. Utvid treningen når du ser at hunden ser på deg umiddelbart hver gang du trener trinn 3. La den nå bevege seg litt bort fra deg før du gir fløytesignalet. Når den er ca. ½-1 meter unna og på vei til noe annet, plystrer du. Hvis den snur seg og tar kontakt umiddelbart, er betingingen vellykket! Husk å rose mens hunden allerede er på vei mot deg, gi den en godbit og fortsett med den glade rosen så snart den kommer frem til deg.

  5. Nå er fløytelyden innlært (kondisjonert), og hunden er klar til å trene på et ekte kall i ulike situasjoner som varierer i vanskelighetsgrad.

Treningsplan for fløyteinnkalling

Begynn å trene innendørs hvor det er færre distraksjoner = større sjanse for å lykkes enn ute hvor en svarttrost kanskje hakker i bakken, en sykkel passerer på veien, naboens hund bjeffer osv. Noen hunder blir veldig lett distrahert, noe som reduserer læringseffekten. Selve innkallingstreningen er faktisk en «overbygning» til betingingen.

Innkallingstrening innendørs

  1. Plystre på hunden når den er 2-3 meter fra deg og befinner seg i samme rom uten å være opptatt med noe. Ros fra det øyeblikket den plukker deg opp og begynner å bevege seg mot deg. Vær klar med en godbit innen 2-3 sekunder.
    HUSK å si «fri» for å «slippe» hunden fra øvelsen. I det lange løp vil du virkelig sette pris på dette signalet. Hunden vil lære at det ikke bare er å løpe inn og hente en godbit – og så av gårde til den andre hunden igjen. Den vil bli hos deg og vente på at du skal gi den«fri«. Og så er det opp til deg å bestemme når det er passende for den å løpe vekk fra deg igjen.

  2. Nå etablerer du en distraksjon som beskrevet i punkt 3 i betingelsen, eller venter på at hunden skal bli engasjert i en aktivitet. Du bør forvente at hunden raskt velger bort aktiviteten og kommer til deg før du kan anse dette punktet som innlært. Husk å gi «fri» kort tid etter en godbit.

  3. Forleng nå tiden med noen sekunder av gangen fra innkallingen gis til hunden får godbiten. Du skal nå se en hund som blir hos deg og venter med et intenst blikk på belønningen. Husk å rose mens øvelsen pågår og før godbiten gis! Gi«fri» når øvelsen er over og kontakten avbrytes.

  4. Veksle mellom å øke tid og avstand. Tid = tiden fra innkallingssignalet gis til hunden får godbiten. Avstand = avstanden mellom deg og hunden. Plystre for eksempel når den er på vei inn i et annet rom eller allerede er i et annet rom. Husk ros under øvelsen, godbit når den kommer til deg og«fri» når øvelsen er over.

Tren inn kallet utendørs

  1. Når kallet fungerer perfekt innendørs, kan du flytte treningen utendørs der det er flere distraksjoner. Utendørs bør i første omgang være i hagen eller et annet kjent sted der du vet at du kan lykkes med treningen. Suksess betyr at forstyrrelsene ikke er større enn at hunden velger deg hver gang du plystrer.

  2. Start treningen med de samme fire trinnene som du har trent innendørs. Ikke glem å gi hunden «fri» når du er ferdig med øvelsen. Jo mer plass hunden har til å bevege seg på, desto viktigere er det at den forstår at den må bli hos deg til du slutter å samarbeide.

  3. Når innkallingen er innlært i hagen eller på et annet kjent sted, øker du vanskelighetsgraden igjen ved å trene på ukjente steder. Sørg for at det ikke er for mange distraksjoner i form av fremmede hunder, dufter osv. til å begynne med.
    Begynn på nytt med alle trinnene fra innendørstreningen. Nå begynner distraksjonene å bli betydelige (bare det at det er et fremmed sted er en distraksjon i seg selv for den nysgjerrige hunden). Å «holde» dem til å bli hos deg til de er «fri» blir viktigere og viktigere!

  4. Først når de tre foregående punktene fungerer feilfritt, kan du begynne å plystre på hunden når den er sammen med andre hunder eller utsettes for andre, større forstyrrelser. Begynn å plystre når leken eller hilsenen nesten er over og valpen uansett begynner å bli lei av samspillet med den andre valpen eller hunden. Øk vanskelighetsgraden ved å plystre tidligere og tidligere i leken, når valpens motivasjon for å bli hos den andre valpen eller hunden er større. Men husk at dette bare er under forutsetning av at den lavere vanskelighetsgraden har blitt gjort flere ganger med hell!
    Husk«fri«, slik at de ikke løper igjen før du synes det er passende!

  5. Vær tålmodig med treningen. Jo flinkere du er til å plystre med omhu slik at alle innkallinger blir vellykkede, jo bedre og mer «positiv hjernevask» utsetter du hunden for. Gevinsten er at du kan glede deg over et vellykket innkallingskall resten av hundens liv.

Ikke plystre hvis du tviler på at hunden vil komme

Ikke vær for selvsikker mens hunden din er i innlæringsfasen. Hvis den har stukket av etter en fugl eller er på vei mot en annen hund, skal du ikke plystre! Du vil aldri at hunden skal innse at den kan velge bort fløyteanropet. Det er da innlæringen begynner å smuldre opp, og den lærer seg alternativet som kommer: å fortsette med det andre, mer spennende den holder på med.

I den nevnte situasjonen henter du hunden ved å gå bort til den, ta den i bånd og gå bort fra stedet uten å skape konflikt. Bare vær nøytral.

Valg av fløyte

Kjøp en fløyte på nettet, i en jaktbutikk eller i en sportsbutikk med jaktavdeling. Jeg anbefaler at du kjøper en fløyte som er tilgjengelig med en spesifikk fløytetone. Det betyr at hvis du mister fløyten din, kan du kjøpe en ny med nøyaktig samme lyd. Sørg for at du kommer hjem med en fløytetone du kan tåle å høre på når du kaller valpen. Jeg foretrekker en tone som heter 211½, som ikke er så skingrende som andre kan være. Hvis du velger 210½-tonen, får du en fløytelyd som er lysere i tonen.

En vanlig ben- eller plastfløyte uten «lydnummer» eller en dommerfløyte kan også brukes.