Hundens kroppsspråk

av Irene Jarnved

Menneskelig kommunikasjon er i stor grad basert på å snakke med hverandre. Kroppsspråket vårt «snakker» også hele tiden, men vi fokuserer vanligvis ikke så mye på det når vi snakker med en annen person. I hvert fall ikke på et bevisst nivå.

Det er motsatt med hunden vår. Dens primære språk kommuniseres gjennom mimikk og kroppssignaler. Den uttrykker seg også med stemmen – for eksempel en lys bjeffing når den vil leke, og en dyp, mørk bjeffing hvis den vokter hagen når det kommer forbipasserende. Vokaliseringen er ofte først og fremst et supplement til kroppsspråket.

Undertrykkende og truende signaler

Hundens språkferdigheter er like velutviklet som menneskets. De kan kommunisere og uttrykke seg like nyansert og presist som du og jeg.

Dempende signaler
De har omtrent 28 forskjellige mimiske og kroppslige signaler som de uttrykker seg med. Det er like mange individuelle signaler som vi har bokstaver i alfabetet. Signalene forteller oss alt fra overveldende glede og hygge til ekte angst – og kalles dempesignaler.

Hunder bruker ofte flere signaler om gangen for å formidle et budskap. Det kan sammenlignes med hvordan vi setter sammen ulike bokstaver til ord med ulike betydninger. Når hunden starter «en samtale», setter den sammen signalene sine på ulike måter for å danne det vi kan sammenligne med en setning.

Truende signaler
Det finnes også et annet sett med signaler. Dette er de truende signalene – og de har mye færre «bokstaver», her er ca. 10 forskjellige.

At det er så mange flere dempende signaler enn de truende, skyldes at hunden som arts- og flokkdyr har et medfødt behov for å gjøre seg forstått overfor den andre parten. Og helst uten å komme i konflikt eller, enda verre, i fysisk kamp.

Jo flere signaler den kan vise i en kommunikasjon, desto større er sjansen for at den andre parten forstår hva den vil. Og jo lavere er risikoen for aggresjon og fysiske utbrudd mellom dem. Hvorfor slåss og risikere fysiske skader når en diskusjon eller diskusjon kan løse problemet?

Forstå hunden din

Lær deg å kjenne hundens signaler for å:

  • kunne hjelpe hunden din ut av situasjoner den tydelig ber om hjelp til
  • Vite at hunden din ikke forstår det du prøver å lære den i hverdagen eller på trening. Slik at du kan gjennomskue hundens signaler til deg, slik at den ikke gjør feil fordi den ikke vil «høre etter».
  • Gi hunden din det beste livet sammen med deg med vissheten og tryggheten om at den blir forstått når den kommuniserer med deg.

En felles forståelse mellom hund og eier styrker relasjonen og følelsen av å være «bestevenner» .

I