Hvis hunden din har blitt redd for fyrverkeri og/eller andre høye lyder, må du ikke lukke øynene for problemet og tro at den vil venne seg til det når den blir eldre eller når den hører nok av det. Det gjør de dessverre ikke. Tvert imot risikerer du å forverre problemet ettersom frykten for lyder sprer seg til å omfatte flere og flere lyder.
Les her om de mentale utfordringene hunder som er redde for lyder går gjennom.
Opplevelsen av lydangst
Hunder og mennesker er forskjellige arter med ulik livsstil – likevel har vi nervesystemresponser som er sammenlignbare på tvers av arter. Dette har den fordelen at vi kan sette oss inn i hvor ubehagelig det er for hunden vår når vi ser at den blir redd.
Det kan imidlertid være ganske stor forskjell på hvordan hunder og mennesker opplever de samme følelsene, fordi menneskehjernen er mer logisk.
Hunder blir redde for lyder, ting og hendelser som vi eiere ikke engang kan forestille oss kan være angstfremkallende. For eksempel lyden av aluminiumsfolie som rives av rullen, eller lyden av en lastebil som rygger.«Å, kom igjen – skjønner du ikke at det ikke er farlig?» vil være en typisk reaksjon fra eieren når rullen med aluminiumsfolie holdes frem mot hunden som går ut av kjøkkenet med hodet ned og halen mellom beina.
Lydbiblioteket vårt
Menneskehjernen har bygget opp et enormt «lydbibliotek» av alle lydene vi har hørt gjennom livet. Hvis vi hører en lyd som skremmer oss, leter hjernen umiddelbart etter en gjenkjennelig lyd fra lydbiblioteket som kan gi en logisk forklaring og årsak til lyden. Og den blir som regel funnet.
Det gir oss en følelse av kontroll og trygghet til å innse at det ikke var noen grunn til å bli skremt. Og så tar vi denne erfaringen med oss neste gang vi hører lyden – og blir ikke skremt fordi den nå er gjenkjennelig.
Hundens mangel på refleksjon
Hunden har ikke helt den samme evnen til å reflektere logisk:«Den høye lyden må komme fra naboens tilhenger som er lastet med metall. Klokken er 17.00 og han er hjemme fra jobb, så det er logisk at det er han som lager de høye, metalliske lydene»…
Når hunden ikke har den samme evnen til å assosiere den angstfremkallende lyden med noe logisk gjenkjennelig, er det større sannsynlighet for at den blir skremt av nye lyder.
Bygg opp hundens lydbibliotek
Som hundeeiere kan vi gjøre vårt for å hjelpe valpen eller hunden vår med å bygge opp et så omfattende «lydbibliotek» som mulig, slik at den kan høre lyder med en nøytral følelse, gjenkjenne dem og lagre dem i biblioteket sitt, slik at den ikke blir skremt neste gang den hører dem.
Se mer under temaet «Fysisk og mental utvikling», 5 til 8 uker og 8 til 12 uker, der du kan lese om den viktige sosialiseringsfasen, der valpens hjerne helst bare skal oppleve positive eller nøytrale opplevelser med både lyder og hendelser.
Kroppens reaksjon på angst
Hjernen arbeider i nært samarbeid med nervesystemet. Nervesystemet får beskjed fra hjernen om at «fare er overhengende» hvis hunden hører en høy, angstfremkallende lyd. I løpet av et brøkdels sekund frigjøres adrenalin og noradrenalin, noe som skjerper hundens sanser og sikrer at den er i stand til å reagere raskt for å flykte eller slåss om nødvendig! Hundens hjerte slår raskere enn normalt, alle sanser er skjerpet, og den har 100 % oppmerksomhet og «tunnelsyn» på hendelsen den er blitt redd for. Dette beskytter den mot å bli skadet og/eller flykte fra det den er redd for.
Når hjernen og nervesystemet jobber sammen, skjer det i løpet av noen tiendedeler av et sekund og uten innblanding fra hundens bevisste sinn.
Når frykten tar tak
Hvis hunden ikke finner hendelsen eller lyden i «lydbiblioteket», får den ikke en følelse av ro og kontroll. I stedet for å bli mindre redd neste gang lyden oppstår, skjer det motsatte. Lyden blir registrert som farlig (fordi den ikke ble gjenkjent som ufarlig), og hunden blir like redd eller mer redd enn før.
Når hunden senere opplever en lyd eller hendelse som ligner på den den var redd for, vil den oppleve at den blir utrygg eller genuint redd for den lyden også. Mange hunder vil også begynne å reagere engstelig på lyder med lavere lydstyrke og lyder som er lenger unna enn dem de opprinnelig var redde for.
Eksempel på hvordan lydangst kan spre seg «som ringe i vannet»:
- Å bli redd på nyttårsaften (som er starten på lydangst)
- skudd fra jakt (lydmessig lik fyrverkeri)
- tordenvær (ligner fyrverkeri i både lyd og lys)
- kraftig regn (ofte i forbindelse med tordenvær som ligner på fyrverkeri)
- Kraftig vind (ofte i forbindelse med kraftig regn i forbindelse med tordenvær, ligner på skudd og fyrverkeri)
- Dører som smeller (minner om skudd og tordenvær som ligner på fyrverkeri)
- Trekk i huset (kan føre til at dører smeller igjen, minner om sterk vind, ofte i forbindelse med kraftig regn, i forbindelse med tordenvær som minner om fyrverkeri)
- osv.
Problemet kan spre seg som ringe i vannet, med stadig flere hendelser og situasjoner som aktiverer nervesystemet og skaper stress og angst. Det kan bli et så stort hinder at det endrer både hundens atferd og personlighet. Hunden kan begynne å ødelegge møbler når den er alene hjemme, bli bråkete mot andre hunder, bli rastløs eller miste appetitten.
Hjelp til hunden
Den onde sirkelen kan brytes gjennom målrettet, tålmodig og nøye planlagt tilvenning. Målet med tilvenningen er å hjelpe hjernen og nervesystemet til å endre seg fra en angstrespons til en nøytral respons på lydstimuli.
Det sier seg selv at dette ikke er noen enkel oppgave. Det tar tid.
Det er helt normalt å trenge minst ½-1 år med tilvenning for å se synlige, positive resultater på hundens reaksjonsmønster.
Tilvenningstiden varierer sterkt, avhengig av ulike faktorer:
- Hvor lenge har hunden vært utrygg eller engstelig?
Jo lenger tid, desto større årvåkenhet - Var hunden valp da den først ble utrygg eller engstelig?
Jo tidligere i livet hunden ble engstelig, jo mindre positiv erfaring har den for å bli hjulpet tilbake til en nøytral opplevelse av lyder - Hvor alvorlig var opplevelsen da problemet startet?
En stor forskrekkelse er mye lettere for hunden å komme over enn å bli så engstelig at den for eksempel har tømt analkjertlene, fått sjokk eller løpt bort i panikk - Hvilken rase/miks er hunden?
Genetisk sett er noen raser mer følsomme i temperamentet enn andre – og dermed mer utsatt for lydangst. Finn ut om din rase er temperamentssensitiv
Søk hjelp
Den beste måten å hjelpe hunden din på er å kontakte en profesjonell atferdsbehandler eller en veterinær med videreutdanning i atferd.
Han eller hun vil kunne hjelpe deg med å komme i gang med tilvenningsprosessen og støtte deg med regelmessige møter gjennom hele tilvenningsperioden.
Atferdsspesialisten har omfattende kunnskap om det autonome nervesystemet og stressmekanismer, og kan hjelpe til med en optimal og avmålt tilvenning når de har sett hunden og dens reaksjoner.
Det er absolutt ikke tilrådelig å starte en tilvenning selv. Det er altfor mange risikofaktorer forbundet med det, og du kan utilsiktet, gjennom dårlig timing eller planlegging, komme til å forverre problemet i stedet for å minimere det.