Skugge
Hester trenger tilgang på skygge. Når solen står høyt på himmelen og temperaturen er som høyest, er det viktig at hestene kan finne skygge i paddocken. Skygge skapes best av et skjul, men halvskygge fra trær er også svært effektivt. Skyggede områder kan også beskytte hestene mot kraftige tordenbyger. Det kan være vanskelig å finne skygge når man deltar på stevner. Mellom øktene er det derfor lurt å leie hesten til et skyggefullt område, for eksempel under noen trær. Finnes det ingen skygge i nærheten, bør man lete etter et sted med litt vind.
Vann
Tilby rikelig med friskt vann i paddocken, og sjekk at vannkarene ikke er tette. Selv om mange hester ikke drikker under lange rideturer, bør man likevel tilby en bøtte med vann underveis. Pass på at vannet ikke er for kaldt. Fyll opp alle vannkar med friskt vann etter turen – du vil bli overrasket over hvor mange liter hestene drikker. Hester som transporteres i tilhenger i sommervarmen, trenger også mer vann enn vanlig. Husk å ta med et stort vannkar, for eksempel en murerbøtte, om du skal delta på stevne. De siste årene har det blitt vanligere å tilsette elektrolytter i vannet, spesielt i varmt vær og ved konkurranser. Elektrolytter bidrar til å erstatte tap av salter, sukkerarter og mineraler som forsvinner når hesten svetter.
Pauser
Under lange, fine sommerrideturer er det viktig å ta mange pauser. Planlegg turen slik at hestene kan hvile uten rytter, helst i skyggen. Husk at hesten bærer både sin egen vekt og din i varmen! Rid tidlig om morgenen eller sent på kvelden. Mange hester blir stående bundet til tilhenger i flere timer under stevner. Å stå alene i solen uten selskap er langt fra en inspirerende pause. Vær sammen med hesten og legg opp en plan som gir den bedre forutsetninger for å prestere godt.
Sommereksem
Sommereksem er en allergisk, kløende hudlidelse. Hudforandringene ved manken, ryggen og haleroten oppstår der et spesifikt insekt (Culicoides pulicaris) helst biter. Hester på sommerbeite er særlig utsatt. Tilstanden kan oppstå hele sommeren, men er mest fremtredende i mai og september. Hestene reagerer allergisk på spyttet fra insektene. Vanligvis er det ikke alle hestene på samme beite som rammes. Sommereksem smitter ikke. Det er et kjent problem blant islandshester og ponnier, men andre hester kan også rammes. Sommereksem kan forebygges ved bruk av insektdekken.
Bremser hos hest
Hestebrems (Gastrophilus spp.) er et fluelignende insekt som er omtrent 15 mm langt. På varme sommerdager sirkler disse insektene rundt hesten og forsøker å legge egg i pelsen, særlig på steder hesten kan nå med munnen. Eggene ses som små, gule prikker på hestens kropp – spesielt på frambeina og skuldrene. Etter omtrent fire uker klekkes eggene. Når hesten eller en annen hest slikker på eggene, kryper larvene inn under tungen og videre ned i svelget. De kan observeres som små, røde larver i munnen i perioden juli til september. Deretter kryper de videre ned i svelget og havner til slutt i magen.
Beite om sommeren
Før hoppa føller er mange eiere bekymret for om hun får nok næring. Dette kan være en utfordring. Når hoppa har føllet, slippes hun ofte på sommerbeite. Mange eiere tenker ikke på at næringsverdien i gresset reduseres i løpet av sommeren, særlig i tørre perioder. Når melkeproduksjonen øker, trenger hoppa ekstra energi. Det er derfor viktig å sikre at hun får nok næring gjennom en tilpasset fôrplan som også gir føllet gode vekstvilkår.
Stell av høver
Høvene vokser raskere om sommeren, så intervallene mellom hovslagerbesøk bør være kortere. Mange høver blir også tørre og sprekker i sommervarmen. Sørg derfor for regelmessig trimming og god hovpleie. Ved behov kan du beskytte hornveggen mot uttørking ved å bruke hovfett.
Blodsugende insekter
Om sommeren klekkes millioner av insekter som plager både dyr og mennesker. Mygg (Anopheles-arter), knott (Culicoides pulicaris) og klegg (Tabanus atratus) har ikke giftige stikk, men bittet deres kan forårsake smerte og hevelse, da spyttet deres inneholder irriterende stoffer. Insektene biter for å suge blod, og deres tilstedeværelse gjør at hestene konstant vifter med halen for å jage dem bort. Mengden insekter varierer med geografisk plassering og sesong. Hjelp hesten ved å bruke insektsmiddel når det er mest nødvendig.
Fotosensibilisering
Fotosensibilisering er økt lysfølsomhet. Det skyldes ikke lys i seg selv, men en kjemisk reaksjon i hudcellene som reduserer hudens evne til å motstå sollys. Reaksjonen kan skyldes inntak av enkelte planter eller medisiner. Det finnes også en arvelig form der dyret har en defekt i porfyrinproduksjonen. Vanligst er det at hester har nedsatt leverfunksjon, noe som gjør at avfallsstoffene ikke skilles ut som normalt, men i stedet lagres i blodet og transporteres til huden. Hvite og lys pigmenterte hudområder samt områder med lite hår er mest utsatt.