Hva er kastrering? Kastrering av hannkatten din

av Kirsten Boeck

Kastrering av hannkatter er en form for nøytralisering der veterinæren kirurgisk fjerner hannkattens testikler. Dette gjør ikke bare livet enklere for katten, men også for eieren. Mye av atferden til en ukastrert hannkatt er svært upassende hvis den skal leve som en familiekatt. En intakt hannkatt markerer sitt revir med urin, og hannkattens urin er mye mer illeluktende enn en kastrert katts.

En hannkatt vil streife rundt for å finne hunnkatter med løpetid. Dette gjør at hannkatten risikerer å bli påkjørt i trafikken og å havne i slagsmål med andre hannkatter og katter som ønsker å beskytte reviret sitt. Uten kastrering er hannkatten mer utsatt for infiserte bittskader og abscesser, og for smitte av de dødelige sykdommene katte-AIDS og katteleukemi, som kan overføres både ved bitt og seksuell kontakt.

Hvorfor er det en god idé å kastrere hannkatten?

Med mindre katten er en rasekatt som skal brukes i avl, vil du gjøre katten din en tjeneste ved å kastrere den. En kjønnsmoden hannkatt er fullstendig styrt av sine hormoner, og dens eneste interesse gjennom paringssesongen er å finne hunnkatter å pare seg med. Derfor streifer de rundt og kan være borte hjemmefra i lange perioder. De kan havne i voldsomme slåsskamper med andre hannkatter, noe som resulterer i byller og risiko for smittsomme sykdommer. Det er et tøft liv i jungelen, og katten lever ikke så lenge som den ellers ville ha gjort.

Katter kan kastreres når som helst, men de fleste kastreres som unge katter tidlig på våren der de er født året før. Noen klinikker har en regel om at den halvvoksne kattungen skal veie ca. 2 kg før inngrepet. Det er en liten, ukomplisert operasjon når begge testiklene befinner seg i pungen, slik tilfellet er hos de aller fleste hannkatter. Hos noen katter kan en eller begge testiklene være lokalisert andre steder – i lysken eller bukhulen. Her er operasjonen litt vanskeligere.

Er det noen bivirkninger ved å kastrere katten min?

Ulempene med å få katten kastrert er at den må opereres under narkose. Men for en ung, frisk katt vil dette ikke være noe problem. På moderne, veldrevne veterinærklinikker vil katten din ikke oppleve smerte eller nevneverdig ubehag under operasjonen. De beste bedøvelses- og smertestillende medisinene brukes, og pasientene blir nøye overvåket før, under og etter operasjonen.

Etter utskrivelsen kan katten være litt groggy de første 24 timene. Etter noen dager kan den imidlertid slippes ut igjen uten problemer.

Det er ingen sting som må fjernes. Katten din vil være dekket med smertestillende midler og vil ikke være spesielt interessert i operasjonssåret. Som regel vil det ikke være behov for å bruke halsbånd/skjold. I sjeldne tilfeller kan en nyoperert katt slikke intensivt på såret. I slike tilfeller kan det være nødvendig med en skjerm. Det anbefales å tatovere kattens ører mens den er i narkose.

Kastrerte hannkatter har en tendens til å bli lettere fete enn ukastrerte katter. Dette problemet kan avhjelpes ved å gi katten et av de mange fôrmerkene på markedet som er beregnet for kastrerte katter. Det er beregnet at kastrering fører til en reduksjon i stoffskiftet til 80 % av det opprinnelige nivået. En tilsvarende reduksjon i energimengden i dietten vil derfor være nødvendig for å forebygge fedme.

Noen kastrerte hannkatter vil utvikle en tendens til å danne blærestein, som kan sette seg fast i urinrøret og hindre eller helt blokkere urinstrømmen fra blæren. Dette skyldes at disse kattene beveger seg mindre og urinen blir værende lenger i blæren. Hvis urinen blokkeres helt, er situasjonen livstruende. Så godt som alle de mer anerkjente fôrmerkene forebygger dette problemet.

Generelt er kastrering en god ting for katten. De blir roligere, mindre streiflystne og dermed mindre utsatt for trafikkskader, bittskader og sykdommer. De blir mer knyttet til familien sin og vil leve lenger enn om de ikke var kastrerte.


Denne artikkelen ble opprinnelig skrevet av Lene Kristensen og er vennligst oppdatert av Kirsten Boeck