Noen ganger blir en tispe paret ved et uhell. Det kan være at den har rømt gjennom en åpen dør mens den hadde løpetid, at en ukjent hannhund plutselig har dukket opp i en hage du trodde var helt lukket, at du har både hannhund og tispe og trodde de var ordentlig adskilt, eller at løpetiden var over.
Årsakene kan være mange, og du kan ha mange grunner til at du ikke ønsker at det skal komme valper ut av det. Det kan være at det ikke passer inn i ditt eget liv, at du ikke ønsker å ha blandingsvalper eller å ha valper i det hele tatt, at tispen er for gammel osv. En stor størrelsesforskjell mellom hannhund og tispe trenger ikke å være en grunn, men i så fall bør du være forberedt på at det kan bli keisersnitt.
Har tispen min blitt paret i det hele tatt?
Hvis du er usikker på om en paring har funnet sted eller ikke, kan du få hunden undersøkt av en veterinær. Dette gjøres ved å føre en fuktig bomullspinne inn i skjeden i ett minutt. Pinnen legges i saltvann i 10 minutter, som deretter sentrifugeres. En mikroskopisk undersøkelse av bunnfallet viser om det er sædceller til stede eller ikke. Metoden er 100 % sikker innen 24 timer etter parring og 75 % sikker innen 72 timer.
Hvordan avbryter man et svangerskap?
Hunnhunden har eggløsning i flere dager, og de befruktede eggene ligger løst i livmoren i ca. 20 dager før de fester seg til livmorslimhinnen (nidasjon) og begynner embryoutviklingen.
Dette fenomenet styres av drektighetshormonet progesteron, og ved å injisere tispen med stoffet aglepriston, som motvirker progesteron, endres livmorslimhinnen slik at eggene ikke kan feste seg.
Rent praktisk foregår det ved at du tar hunden med til veterinæren i to påfølgende dager, og veterinæren gir to injeksjoner med aglepriston med 24 timers mellomrom. Injeksjonene gis i nakken under huden, der det er god plass. Ettersom det er ca. 20 dager igjen før eggene implanteres, anbefales det å vente til tispen er ute av løpetid. Hvis man behandler tidlig i løpetiden, er det en risiko for at en ny paring vil resultere i valper.
Metoden kan brukes frem til dag 45 av drektigheten (drektighetstiden hos hund er ca. 63 dager). Det er en fordel å gi abortinjeksjonene før dag 20, da de mikroskopiske eggene suges ut av kroppen og det ikke vil komme utflod fra skjeden. I tillegg er effekten 100 % sikker. Hvis du venter til senere, kan det oppstå utflod av fostre og slim og mulig melkeproduksjon. I dette tilfellet reduseres effekten til 95 %.
Det er svært viktig å følge opp effekten av abortinjeksjonene. Dette gjøres ved hjelp av ultralyd for å kontrollere at det ikke har skjedd noen fosterutvikling. Ved behandling før 20. dag utføres skanning 3 uker etter injeksjonene. Ved senere behandlinger utføres en oppfølgingsskanning etter 8 dager.
Er det noen bivirkninger av behandlingen?
Ved tidlig behandling er bivirkningene minimale og knapt merkbare. Jo lenger ut i svangerskapet hunden er, desto mer vil du oppleve en prosess som ligner på en fødsel. Aglepriston blokkerer progesteronet fra å opprettholde drektigheten, og fosteret vil bli utstøtt.
Det kan oppstå en midlertidig smertereaksjon på injeksjonsstedet, som kan lindres med lett massasje. Ettersom mengden medisin doseres i henhold til tispens vekt, vil injeksjonen for hunder over 15 kg bli fordelt på to steder.
Etter behandling for uønsket paring vil man ofte oppleve at neste løpetid kommer litt tidligere enn forventet.
Hva kan du gjøre for å unngå uønsket paring?
Hvis du vet at du står i fare for å måtte gi hunden din en abortbehandling igjen, og du er sikker på at du ikke vil ha valper senere, bør du seriøst vurdere sterilisering. Det er blitt svært vanlig nå, og har mange fordeler: Man slipper løpetid og eventuelle falske drektigheter, og risikoen for henholdsvis livmorbetennelse og jurkreft fjernes og minimeres.
Tidligere brukte man såkalte prevensjonssprøyter for å holde hundene ute av løpetid ved å injisere hormoner omtrent hver femte måned. Ettersom det var en betydelig risiko for melkekjertelkreft etter langvarig behandling, brukes denne metoden nesten ikke lenger.