TBE – flåttbåren encefalitt

av Kirsten Boeck

Hva er TBE?

TBE er en smittsom hjernebetennelse forårsaket av et flavivirus som kalles TBEV (= Tick borne Encephalitis Virus). Sykdommen er en zoonose, noe som betyr at den kan overføres til både dyr og mennesker. Sykdommen kan ramme alle dyr.

TBE har vært kjent i andre deler av verden i mange år, og enkelte land har høy forekomst av sykdommen. Den er godt kjent i Sentral-Europa og landene rundt den østlige delen av Østersjøen, det vil si Polen, de baltiske landene og de nordiske landene. Den er også utbredt i Russland. I Danmark finnes den på Bornholm, og den er også funnet sporadisk på Sjælland. Selv om TBE-viruset er ganske utbredt i et område, er TBE likevel en relativt sjelden sykdom.

TBE-viruset finnes i naturen først og fremst hos mus og hjort. Herfra kan viruset spre seg til blodsugende dyr som flått og derfra videre til mennesker og hunder. Katter ser ut til å gå helt fri. På grunn av en kraftig økning i antall hjortedyr har også flåtten blitt mye vanligere, og dermed også risikoen for spredning av TBE.

Hvordan får hunden min TBE?

TBE overføres via en mellomvert eller vektor. I Danmark vet vi at flåtten (ixodes ricinus) er vert for viruset og også kan være vert for bakteriene borrelia og anaplasma. Flåtten blir ikke syk av selve viruset, men er bærer av det. Sykdommen vil finnes hos smågnagere og hjortedyr, som heller ikke ser ut til å bli spesielt syke av virusinfeksjonen.

Hunden smittes når flåtten biter og suger blod. I motsetning til for eksempel borreliose, overføres viruset så snart flåtten biter. Inkubasjonstiden er 7-21 dager.

I områder der sykdommen er utbredt, har man funnet at rundt 30 % av hundene har antistoffer i blodet uten å være eller ha vært syke. Det samme gjelder for mennesker som utsettes for sykdommen, for eksempel skogsarbeidere. Nyere studier viser at antistoffene forblir i blodet i lang tid.

Det er viktig å understreke at TBE ikke smitter direkte fra hund til menneske, men man bør være ekstra forsiktig så man ikke får flått på seg i områder der det er risiko for TBE.

Hva er symptomene på TBE?

TBE hos hund utvikler seg vanligvis til en svært alvorlig sykdom med høy feber (opptil 41,4 grader celsius), oppkast, manglende appetitt, muligens generell slapphet eller apati, og noen hunder viser aggresjon. Deretter ser man forstyrrelser i sentralnervesystemet, der hunden vakler eller blir helt eller delvis lammet. Krampeanfall kan også forekomme.

Hvordan kan veterinæren min diagnostisere TBE?

Symptomene er så uspesifikke og ligner så mye på andre typer infeksjonssykdommer at diagnosen ikke kan stilles på grunnlag av symptomer alene. Veterinæren kan ta en blodprøve og sende den til et laboratorium for å måle konsentrasjonen av antistoffer mot TBE-viruset. Utfordringen her er at mange hunder allerede kan ha antistoffer. Bare ved å gjenta blodprøven etter to uker og se om det er en økning i antistofftallet, kan diagnosen stilles med sikkerhet. En firedobling regnes som en sikker diagnose.

For å stille en nøyaktig diagnose er det nødvendig med en spinalpunksjon. Dette utføres alltid under narkose. Her måles tilstedeværelsen av viruset direkte.

Hvordan behandles TBE?

TBE er en virussykdom, og det finnes ingen effektiv behandling mot selve viruset. Behandlingen består av væske, hvile, febernedsettende, beroligende og krampestillende midler. Veterinæren vil ofte også velge å gi antibiotika for å forebygge såkalte sekundære bakterieinfeksjoner. Det finnes imidlertid ingen effektiv behandling mot selve virusinfeksjonen. TBE-viruset angriper hjernen, og noen hunder overlever ikke den akutte fasen. De som overlever, kan bruke opptil ett år på å bli friske, og noen vil oppleve langvarige symptomer som lettere skjelvinger, tretthet osv.

Hvordan kan jeg forebygge infeksjon med TBE-viruset?

Det finnes ingen vaksine mot TBE hos hunder i Danmark. Den beste forebyggingen er å forhindre flåttangrep hos hunder med et av de mange effektive flåttmidler som finnes på markedet. Det er viktig å holde hunden din beskyttet til enhver tid. Hvis hunden din reiser til områder der TBE forekommer, bør du være ekstra forsiktig. Dette vil være spesielt relevant når det gjelder jakthunder.

Hva er fremtiden for hunden min hvis den har TBE?

TBE er en svært alvorlig og potensielt dødelig sykdom som krever intensiv pleie og behandling. Hvis hunden overlever den akutte sykdommen, har den en rimelig sjanse til å bli frisk, men den alvorlige betennelsen i nervesystemet krever et langt rehabiliteringsprogram med fysioterapi.