Hvordan fungerer tennene til kaniner?
Kaniner er ikke gnagere som marsvin, mus og rotter, men tilhører en annen zoologisk gruppe, lagomorfene. På baksiden av de to fortennene i overmunnen sitter det to små støttetenner. I undermunnen er det også to fortenner som går bak dem i overmunnen, slik at de sliper skarpt mot hverandre. Etter et stort mellomrom uten tenner kommer det jeksler i både over- og undermunnen.
Kanintenner er spesielle ved at de vokser hele tiden. De omtales som rotåpne. En kanintann kan vokse opptil 3 mm per uke! Det er ingen nerver i tennene. Tennene holdes fast i kjeven av spesielle fibre som holder tannen på plass i tannhulen og samtidig gjør det mulig for den å vokse. Tyggebevegelsene går fra side til side og er svært raske, ca. 200/min.
I naturen lever kaninen utelukkende av store mengder grov, fiberholdig mat, gress, urter, greiner og lignende. Denne maten gir kontinuerlig slitasje på tennene, slik at slitasjen holder tritt med veksten. Fiberrik mat er også svært viktig for en sunn tarmfunksjon.
Hvorfor oppstår tannsykdommer?
Det korte svaret er feilernæring – mangel på fiber og for mye kraftfôr.
Kaninens tenner er skapt for gress og annet grovfôr, og denne typen fôr krever lang tyggetid og har dermed en stor slipeeffekt på tennene. Det har også et optimalt forhold mellom kalsium og fosfor, noe som holder beina sunne, spesielt kjevebeina.
Hvis kaninen får for mye av næringen sin fra kraftfôr som korn, nøtter osv. Denne typen fôr inneholder også altfor mye fosfor i forhold til kalsium, noe som kan føre til kalsiummangel. Dette fører til redusert beinstyrke og en svekkelse av de små fibertrådene som holder tennene i tannhulen. Når disse båndene svekkes, roterer tennene, og den normale tanngnissingen blir svekket. Dessverre kan ikke denne tilstanden korrigeres.
Ettersom tennene vokser hele tiden, er det svært viktig at slitasjen holder tritt med frembruddet. Ellers vil kinntennene få lengre og lengre kroner, noe som vil føre til at munnen fylles opp og gjøre det vanskelig for kaninen å tygge. Fortennene i undermunnen kan komme foran fortennene i overmunnen, slik at de mister den slipende effekten de har på hverandre. De kan bli lange og skjeve og stikke ut av munnen. Den samlede tilstanden med skjevstilling av tennene og manglende kontakt på tyggeflaten kalles malokklusjon.
Etter hvert som tilstanden utvikler seg, kan jekselrøttene vokse gjennom til undersiden av kjeven og inn i øyehulen. På grunn av den laterale tyggebevegelsen kommer tannspissene ut mot kinnet og inn mot tungen, og en hyppig komplikasjon er tannbyller.
De svært populære kortneserasene, som blant annet løvehodet, har en arvelig disposisjon for tannproblemer ettersom underkjeven er relativt lang (selv om de ikke er født med underbitt). Disse rasene er spesielt utsatt for underernæring.
Hva er symptomene på tannproblemer?
- Kaninen vil gjerne spise, men synes det er vanskelig
- Tyggebevegelsene blir langsomme
- Den går ned i vekt (men dette er ofte skjult under pelsen)
- Fortennene blir lange og skjeve, og det oppstår underbitt
- Jekslene får svært lange kroner og utvikler hjørnetenner
- Kaninen sikler og er våt på haken, halsen og frambeina
- Pelsen er ustelt
- Det kan kjennes beintopper på undersiden av underkjeven
- Det kan være abscesser ved tannroten
- Det kan være økt eller pussholdig utflod fra øynene
Hvordan kan veterinæren diagnostisere malokklusjon?
Ved en generell undersøkelse er det ganske enkelt å se om fortennene har normal lengde og stilling. Hvis dette ikke er tilfelle, er det viktig å sjekke tilstanden til jekslene. Dette vil ofte kreve narkose, ettersom det er svært liten plass i kaninens munn.
Hva er utsiktene for tannproblemer?
Dessverre kan tilstanden være langt fremskreden når eieren oppdager det, og det er derfor ingen utsikter til helbredelse. Veterinæren vil derfor anbefale at kaninen avlives. Når tennene først er feilplassert i tannhulen, kan de ikke lenger slipe mot hverandre, og dette er irreversibelt. Tannbyller og gjennombrudd til underkjeven og øyehulen har også en dårlig prognose.
Hvis du griper inn tidligere i prosessen, kan tennene slipes ned hver 3.-4. uke. En rolig og snill kanin aksepterer å få slipt fortennene uten bedøvelse, men det vil alltid være nødvendig ved sliping av jekslene. Tennene bør aldri klippes, da de risikerer å sprekke.
For noen kanineiere er det akseptabelt at kaninen behandles så ofte, for andre er det ikke det. Det er viktig at kanineieren veier kaninen omtrent en gang i uken for å holde øye med eventuelt vekttap.
Hvordan kan tannproblemer forebygges?
Det kan ikke understrekes nok hvor viktig det er å gi kaninen et riktig kosthold med begrensede mengder kraftfôr og rikelig med fiber.
Les mer her Fôring av kaniner.
En av de store gledene ved å ha kjæledyr er å mate dem og se dem spise med god appetitt, og kaniner er alltid glade for å få i seg pellets. Trikset er å tenke på hva som er bra for kaninens helse, og at det er opp til deg som eier å sørge for at kaninen får rikelig med mat som sliper tennene – og svært lite kraftfôr.