Patellaluksasjon / Løs kneskål hos katt

av Kasper Mehl Rasmussen

Hva er patellaluksasjon hos katt?

Patellaluksasjon eller løs kneskål er betegnelsen på en tilstand der kneskålen kan gå ut av ledd (luksere). Kneleddet består av lårbenet, skinnebenet og kneskålen. Kneleddskålen ligger på forsiden av lårbenet i et spor der den kan bevege seg opp og ned når beinet strekkes og bøyes. Patellas rolle er å øke kraften i strekket når de store lårmusklene på forsiden av låret strekker kneet.

Tilstanden deles inn i to former:

  • Kneskålen går ut av ledd innover: Medial patellaluksasjon (MPL)
  • Kneskålen går ut av ledd utover: Lateral patellaluksasjon (LPL)

Førstnevnte er den vanligste formen, men begge kan forekomme hos katter.

I de fleste tilfeller anses patellaluksasjon som multifaktoriell, noe som betyr at det er flere årsaker til at den oppstår. For å forstå nøyaktig hva som skjer ved patellaluksasjon, må man se på det som kalles kneets ekstensormekanisme (strekkmekanisme). Dette er et samspill mellom de store lårmusklene (quadriceps), patellaligamentet, kneskålen og toppen av skinnebenet. Når kneet strekkes, aktiveres de store lårmusklene og trekker i patellaligamentet, som går fra kneskålen til toppen av skinnebenet, der det fester seg. Trekket flytter skinnebenet fremover og strekker kneet.

Kraften/trekket skal være i en rett linje, slik at kneskålen beveger seg rett opp og ned. Hvis det er avvik i denne rette linjen, kan kneskålen trekkes ut av patellarsporet og gå ut av ledd.

Hva er symptomene på patellaluksasjon?

  • Halthet på et bakbein
  • Halthet – beinet trekkes opp og ett eller flere skritt hoppes over
  • Benet holdes opp og roteres utover
  • Redusert lyst til å leke eller gå turer
  • Redusert lyst til å hoppe opp
  • Generelle endringer i bevegelsesatferd

Symptomene kan deles inn i:

  • Funksjonsforstyrrelser:
    Bevegelsene i benet er forstyrret av at kneskålen er ute av ledd, men det er ingen tegn på smerte.
  • Smerte:
    Akutt smerte: Når kneskålen går ut av ledd, forårsaker det smerte for katten. Det kan være smerte hver gang kneskålen går ut av ledd eller bare i enkeltepisoder.
    Kronisk smerte: Når kneskålen går ut av ledd, kan det oppstå skader på leddoverflaten, noe som kan føre til slitasjegikt og dermed smerte.

Symptomene kan være til stede hos svært unge kattunger, men oppdages vanligvis ikke før katten er eldre (fra 1 år og oppover). Kroniske smerter på grunn av artrose ses vanligvis først hos eldre katter.

Hvordan diagnostiseres patellaluksasjon?

Patellaluksasjon diagnostiseres ved en ortopedisk undersøkelse der veterinæren undersøker hvordan kneskålen kan bevege seg. Her vil veterinæren også gradere tilstanden:

  • Grad 1: Kneskålen er normalt plassert i kneskålsporet. Ved trykk på siden av kneskålen kan den gå ut av ledd, men vil sprette tilbake på plass når trykket fjernes.
  • Grad 2: Patella ligger normalt i patellarsporet. Ved trykk på siden av kneskålen kan den gå ut av ledd og spretter først tilbake på plass når benet strekkes/bøyes eller ved lett trykk på motsatt side av kneskålen.
  • Grad 3: Kneskålen er utenfor kneskålsporet. Ved trykk kan kneskålen skyves tilbake inn i patellarsporet, men spretter ut igjen av seg selv (eller med litt hjelp).
  • Grad 4: Patella er permanent utenfor patellarsporet og kan ikke skyves tilbake i sin normale posisjon.

Både den mediale og laterale formen kan graderes i henhold til ovenstående.

Graderingen i seg selv er en måte å beskrive tilstanden på, og ikke nødvendigvis et uttrykk for hvor ille tilstanden er. En grad 1 kan derfor være mer smertefull enn en grad 3 og omvendt.

Røntgenbilder
Røntgenbilder brukes ikke til å stille den faktiske diagnosen ettersom tilstanden er dynamisk (avhenger av kneskålens bevegelse). I noen tilfeller vil veterinæren ta røntgenbilder for å se etter tegn på andre tilstander. Ved en eventuell operasjon bruker veterinæren også røntgenbilder for å analysere forløpet/aksen til beina i forhold til hvilke faktorer som må korrigeres under operasjonen.

Hvordan behandles patellaluksasjon?

Hvis patellaluksasjonen er smertefull eller hemmer kattens bevegelsesfrihet, anbefales operasjon. Dette kan gjøres på ett ben eller på begge ben samtidig. Hvis det er mulig, anbefales det å vente til katten er fullvoksen (minimum 10 måneder), men hvis tilstanden er alvorlig, kan operasjonen utføres tidligere.

Målet med operasjonen er å få kneskålen til å bli liggende i patellarsporet når benet beveges. Dette kan gjøres på flere måter og innebærer ofte flere ting – disse kan kategoriseres som bløtvevsrelaterte eller benrelaterte:

Korreksjon av bløtvev (muskler og sener):

  • Løsne den store lårmuskelen (quadriceps): muskelen løsnes og beveges slik at trekket i kneskålen korrigeres
  • Stramming av sener/vev: På siden av kneet strammes sener/vev for å korrigere trekket i kneskålen til ønsket side

Korreksjon av benet:

  • Flytting av patellarligamentfestet: Ved å flytte den delen av tibia der patellarligamentet fester, kan man endre draget i kneskålen
  • Utdyping av patellarsporet: Hvis patellarsporet er for flatt, kan det utdypes for å forhindre at patella går ut av ledd

De ovennevnte elementene kan utføres hver for seg, men ofte vil veterinæren gjøre en kombinasjon av disse. Valget avhenger av graden av patellaluksasjon, kattens alder og veterinærens preferanser.

Etter operasjonen er det viktig å holde katten i ro i 4-6 uker. Deretter kan den rehabiliteres til normal funksjon over ytterligere 4-6 uker.

Hvordan oppstår patellaluksasjon?

Patellaluksasjon regnes som en medfødt lidelse, ettersom faktorene som predisponerer for lidelsen er til stede fra fødselen av eller oppstår i løpet av oppveksten.
De viktigste faktorene er først og fremst knyttet til benets konformasjon (form) og kan omfatte

  • Rotasjon av tibia
  • Feil vinkling av kneet
  • Feil posisjonering av den store lårmuskelen (quadriceps)
  • Flatt patellarspor (sporet der kneskålen hviler)

Det er som regel en kombinasjon av flere av de ovennevnte faktorene som fører til at kneskålen kommer ut av ledd og går ut av ledd.

I sjeldne tilfeller kan patellaluksasjon oppstå traumatisk (ikke medfødt), dvs. ved en ulykke eller en kraftig feilbevegelse i kneet. Dette er imidlertid sjeldne tilfeller, og det er som regel andre forhold som fører til at patella går ut av ledd.