Nyrene er livsviktige organer som ligger godt beskyttet inne i bukhulen. Nyrenes hovedfunksjon er å skille ut avfallsstoffer gjennom urinen og opprettholde en normal væskebalanse.
I tillegg har de en rekke andre funksjoner, blant annet blodtrykk og normal syre-base-balanse i kroppen. Selv om nyrene er fysisk godt beskyttet, er de likevel sårbare ettersom de har en svært høy blodgjennomstrømning. Omtrent 1/3 av hjertets minuttvolum, dvs. den mengden blod som pumpes inn i kroppen ved hvert hjerteslag, går til nyrene.
De er derfor svært følsomme for oksygenmangel, men også for en lang rekke stoffer som aktivt skilles ut med urinen. Det er derfor heldig at nyrene har en meget stor reservekapasitet. Man regner med at mer enn ¾ av det funksjonelle nyrevevet må være ute av funksjon før nyrene viser tegn på belastning.
Hvilke symptomer på nedsatt nyrefunksjon kan du se hos hunden din?
- Økt drikking og dermed økt vannlating er ofte det første tegnet som eierne legger merke til. Dette symptomet ses også ved en rekke andre tilstander, som for eksempel diabetes. leversykdommer, stoffskiftesykdommer, livmorbetennelse hos tisper osv.
- Oppkast og nedsatt appetitt sees ganske sent i sykdomsforløpet. Dette oppstår når nyrene ikke lenger klarer å fjerne nitrogenforbindelser fra blodet. Når disse er til stede i store mengder, irriterer de magesekken og forårsaker kvalme og oppkast.
- Vekttap ogdårlig pels skyldes generell sykdomsfølelse.
- Protein i urinen skyldes at nyrene ikke lenger er i stand til å holde på proteinene til blodet. Dette symptomet oppdages vanligvis bare ved spesialundersøkelse av urinen, noe som kan føre til at den skummer mer.
Hvordan kan veterinæren diagnostisere nedsatt nyrefunksjon?
Nyreskade diagnostiseres ved hjelp av urin- og blodprøver og noen ganger også en blodtrykksmåling. Urinen vil ha en lav egenvekt, dvs. at den er tynn på grunn av det høye væskeinntaket. Man kan måle om det er økte mengder protein i urinen ved å sammenligne den med et annet stoff som skilles ut i konstante mengder (kreatinin). Dette forholdet indikerer graden av nyreskade.
En standard blodprøve måler mengden urea, kreatinin og fosfor – alle stoffer som normalt ikke finnes i blod.
Forekomsten av fosfor er spesielt bekymringsfullt, da det indikerer at nyreskaden er langt fremskreden. Økt blodtrykk er også en av konsekvensene av skadet nyrevev.
Det kan imidlertid være vanskelig å få til pålitelige målinger på hunder, og det er ikke alle veterinærklinikker som har mulighet til å gjøre dette. Det oppdages stadig nye målemetoder, og diagnostikken blir stadig mer raffinert til fordel for nyresyke pasienter. Det er store gevinster å hente ved å fange dem opp tidlig.
Hva er årsakene til nyresvikt?
Svært ofte er den utløsende årsaken til nyresvikt ukjent, og det kan ha skjedd for lenge siden. Dessverre er det en tilstand som opprettholder seg selv, ettersom det gjenværende nyrevevet må jobbe hardere for å opprettholde balansen i organismen. Dette fører til mer slitasje og kan til slutt føre til nyresvikt.
Noen av de utløsende årsakene er imidlertid kjent og kan deles inn i grupper:
Nyretoksiske stoffer, f.eks.: kjølevæske –les mer her tungmetaller – f.eks. kadmium, arsenikk, kvikksølv, bly visse sopper og soppgifter – f.eks. meldrøye visse medisiner og deres nedbrytningsprodukter
redusert oksygentilførsel til nyrene på grunn av: økt blodtap redusert hjertefunksjon sjokk, sepsis, heteslag osv.
Infeksjoner med mikroorganismer som Leptospirose, Leishmania, Borrelia, Ehrlicia Canis og andre bakterielle infeksjoner av lengre varighet virusinfeksjoner som valpesyke
Hvordan behandles nyresvikt hos hunder?
Når nyrevevet først har gått tapt, kan det ikke gjenopprettes. Mennesker med dårlig nyrefunksjon kan hjelpes med dialysebehandling, der blodet renses flere ganger i uken i spesielle maskiner. I tillegg er nyretransplantasjon en svært effektiv behandling. Vi har ikke disse alternativene hos dyr, og det er lite som tyder på at de vil bli tilgjengelige.
Heldigvis finnes det en rekke andre tiltak som kan hjelpe – men ikke kurere – hunden med nyresykdom:
Mat – Det finnes en rekke spesialiserte nyrevennlige dietter på markedet. De er sammensatt slik at de inneholder nøyaktig den mengden protein hunden din trenger – og ikke mer. I tillegg er proteinet av såkalt høy biologisk verdi, noe som betyr at det brytes nesten fullstendig ned. Dette er svært viktig, ettersom det er avfallsproduktene fra proteinnedbrytningen som belaster nyrevevet. I tillegg har den et lavt innhold av fosfor og salt og et høyt innhold av umettede fettsyrer og vitaminer. Se mer om dette her.
Fosfatbindere binder de skadelige fosfationene som fremskynder nyreskade. Les mer om dette her.
Veterinæren kan skrive utmedisiner mot høyt blodtrykk, protein i urinen, kvalme osv.
Hvordan ser fremtiden ut for hunden din med nyresvikt?
Jo tidligere du oppdager nyreproblemet, desto bedre er sjansene for å gripe inn mens det er en rimelig mengde funksjonelt nyrevev igjen. Når det er sagt, lever mange eldre hunder med sine svake nyrer lenger enn du kanskje forventer. Det er viktig at de får drikke alt vannet de trenger for å skylle systemet.
Kronisk nyresykdom kan som nevnt ikke kureres, og den dagen hunden føler seg uvel, kaster opp regelmessig og ikke vil spise, er det på tide å sette en stopper for det.
Hvilke raser er spesielt utsatt for nyresvikt?
Alle hunder kan rammes av ytre skader på nyrene.
Det finnes mer enn et dusin raser – og med tiden vil det sannsynligvis bli flere – der en arvelig form for nyresykdom kan forekomme. I disse tilfellene fødes valpene med nyrer som ikke er fullt funksjonelle, og hundene blir ikke særlig gamle. På nåværende tidspunkt (2019) er arvelighet av nyresykdom kjent hos blant annet følgende raser:
- alaskan malamute
- basenji
- berner sennen
- bull terrier
- boxer
- cocker spaniel
- chow chow
- dobermann
- flatcoated retriever
- golden retriever
- greyhound
- lhasa apso
- dvergschnauzer
- norsk elghund
- portugisisk vannhund
- rottweiler
- samojedhund
- shar pei
- shih tzu
- soft coated wheaten terrier
- standard puddel
- welsh corgi pembroke
Det gjøres mye arbeid for å utelukke bærere av nyresykdommer fra avl, og med mer utstrakt bruk av DNA-testing vil dette bli enda mer effektivt.